Wietnamski Ryż
Ryż klasyfikowany jest według długości ziaren:
- Ryż okrągły: średnia długość mniejsza lub równa 5,2 mm - Stosunek długości do szerokości mniejszy niż 2.
- Ryż średni lub półdługi: średnia długość większa niż 5,2 mm i mniejsza lub równa 6 mm - Stosunek długości do szerokości mniejszy niż 3.
- Ryż długi: średnia długość większa niż 6 mm.
Ryż klasyfikowany jest również na podstawie procentu uszkodzonych ziaren (ziarna uszkodzone podczas różnych etapów przetwarzania), zawiera:
- z maksymalną zawartością uszkodzonych ziaren ryżu wynoszącą 5%.
- Ryż: - zawierający 15% lub mniej uszkodzonych ziaren ryżu.
- ryż drugiego wyboru: - z maksymalną zawartością uszkodzonych ziaren wynoszącą 50%. W przypadku ryżu wstępnie ugotowanego, dopuszczalne limity procentowe dla uszkodzonych ziaren odpowiadają powyższym procentom powiększonym o 10% w wartościach bezwzględnych.
Uszkodzone ziarna są oddzielane od innych ziaren i wykorzystywane do paszy dla zwierząt, płatków ryżowych lub do produkcji kawy.